BAB 7 : PEMAKANAN DAN PENGURUSAN SAJIAN
Diet Seimbang
- ialah sajian makanan yang mengandungi semua nutrien yang diperlukan oleh tubuh badan dalam kadar yang betul.
Faktor Utama Dalam Merancang Diet Seimbang
- Umur
- Jantina
- Saiz Badan
- Kesihatan
- Aktiviti dan Pekerjaan
Piramid Makanan
- adalah panduan bagi pemilihan makanan secara sihat.
- mengandungi 5 kumpulan zat makanan berasaskan kandungan zat dan fungsinya.
PERANCANGAN MENU
Menu ialah satu senarai hidangan yang lengkap untuk suatu sajian.
Tujuan merancang menu:
a) menyediakan sajian seimbang yang mengandungi semua nutrien.
b) menyediakan sajian yang berkhasiat, menarik dan menyelerakan.
c) menjimatkan masa, tenaga dan kos penyediaan sajian.
d) menyediakan sajian mengikut anggaran belanjawan yang ditetapkan.
Faktor yang mempengaruhi perancangan menu:
a) jenis hidangan
b) kegemaran
c) perbelanjaan
d) sumber makanan semasa
e) kemudahan fizikal
f) sumber tenaga dan masa
g) kepelbagaian
h) keperluan
PRINSIP MEMASAK
- mengenakan haba sama ada haba kering atau haba lembap pada makanan yang dimasak.
a) membunuh kuman
b) melembutkan makanan agar mudah dimakan dan dihadam
c) memberi rasa dan rupa pada makanan
d) menjadikan makanan tahan lama
e) mempelbagaikan bentuk sajian
Kaedah Memasak
1. Haba Lembap
a) merebus
b) mereneh
c) mengukus
d) merendidih
e) mencelur
2. Haba Kering
a) mengril
b) menggoreng tanpa minyak
c) menggoreng minya penuh
d) membakar
e) memanggang
No comments:
Post a Comment