Wednesday, June 13, 2012

BAB 1 PEMAKANAN DAN PENGURUSAN SAJIAN (EKONOMI RUMAH TANGGA)

Diet Seimbang - sajian makanan yang mengandungi semua nutrien yang diperlukan tubuh pada kadar yang betul.

Prinsip Asas Diet Seimbang
  • lebihkan pengambilan makanan berserat dan kurangkan makanan berlemak dan kolestrol tinggi.
  • diet seimbang dirancang berdasarkan Piramid Makanan.

Tabiat Makan yang Sihat
  • perlu untuk kesihatan badan.
    • makan mengikut waktu yang ditetapkan
    • remaja perlu makan lebih banyak makanan pembina tubuh dan pemberi tenaga
    • kurangkan gula, garam dan lemak
    • kunyah makanan dengan sempurna dan minum air secukupnya
    • lebihkan pengambilan makanan bervitamin dan garam mineral
    • ambil hidangan utama iaitu sarapan, makan tengah hari dan makan malam

PERANCANGAN MENU

Menu - senarai hidangan lengkap untuk suatu sajian.
Perancangan Menu - cara merancang sajian yang seimbang dan berkhasiat.

Tujuan Merancang Menu
  1. memastikan sajian seimbang dan mengandungi semua nutrien yang diperlukan
  2. jimatkan masa, tenaga dan bahan makanan
  3. ikut anggaran belanjawan
  4. sajian menarik, berkhasiat dan menyelerakan
 Faktor yang Mempengaruhi Perancangan Menu
  1. Jenis Hidangan - majlis formal atau tidak formal
  2. Kegemaran - supaya semua pihak berpuas hati
  3. Perbelanjaan - untuk mengelakkan pembaziran kos
  4. Sumber Makanan Semasa - pilih sumber makanan semasa atau dalam musim kerana lebih segar, murah dan mudah didapati terutamanya buah-buahan bermusim.
  5. Kemudahan Fizikal - alatan memasak lengkap bagi membantu menyedia, memasak dan menghidang dengan cepat dan sempurna.
  6. Sumber Masa dan Tenaga - memudahkan dan mempercepatkan penyediaan menu yang dirancang.
  7. Kepelbagaian - ambil kira faktor variasi dari segi jenis makanan, warna saiz, rasa, tekstur dan kaedah memasak.
  8. Keperluan - mengandungi nutrien bergantung kepada faktor umur, jantina, saiz tubuh, aktiviti dan kesihatan.

PRINSIP MEMASAK

Prinsip Memasak - memasak makanan menggunakan haba kering dan haba lembap.

Memasak dengan haba kering
  • memasak makanan dalam udara panas seperti membakar dalam ketuhar, mengril (pancaran haba) dan menggoreng dalam minyak yang panas.
Memasak dengan haba lembap
  • masak makanan dalam cecair panas atau mengewap makanan.
Makanan dimasak untuk:
   -  menjadikan makanan lebih enak                            -  mempelbagaikan sajian
   -  menjadikan makanan selamat dimakan                  -  membaiki rasa dan rupa
   -  melembutkan makanan                                         -  menjadikannya tahan lama

No comments: