Thursday, June 28, 2012

BAB 1 PEMAKANAN DAN PENGURUSAN SAJIAN (EKONOMI RUMAH TANGGA) 2

KAEDAH MEMASAK

Kaedah Memasak dengan Haba Kering
  1. Membakar - memasak menggunakan ketuhar yang panas dan makan diletak dalam tin atau acuan.
  2. Menggril - menggunakan api terbuka atau ketuhar bagi makanan yang lembut seperti filet (isi ikan).
  3. Memanggang - menggunakan api terbuka atau ketuhar bagi makanan yang pejal dan berlemak seperti  ayam, ubi kentang dan ikan.
  4. Mengoreng - memasak dalam minyak atau lemak yang dipanaskan.
    • Tanpa Minyak - tanpa menggunakan minyak dan perlu sentiasa dibalik-balikkan supaya yidak hangus seperti menggoreng capati dan kacang.
    • Tohor - minyak hanya cukup meliputi bawah kuali sahaja seperti mengoreng telur dadar dan sosej.
    • Minyak Penuh - menggoreng dalam minyak panas yang menutupi seluruh makanan yang digoreng.


Kaedah Memasak dengan Haba Lembap
  1. Merebus - masak dalam air mendidih seperti bubur nasi dan telur rebus.
  2. Mengukus - makanan dimasak dalam wap air mendidih seperti apam dan pulut kuning.
  3. Mencelur - makanan dimasukkan ke dalam air dan dikeluarkan dalam masa yang singkat, contohnya kerabu taugeh dan mi.
  4. Merenih - memasak makanan dalam cecair menggunakan api perlahan dan mengambil masa yang lama untuk masak. contohnya kari ikan
  5. Merendidih - memasak makanan dalam cecair menggunakan api sederhana dan mengambil masa yang lama untuk masak. contohnya rendang ayam dan stew daging


No comments: