Kaedah Memasak dengan Haba Kering
- Membakar - memasak menggunakan ketuhar yang panas dan makan diletak dalam tin atau acuan.
- Menggril - menggunakan api terbuka atau ketuhar bagi makanan yang lembut seperti filet (isi ikan).
- Memanggang - menggunakan api terbuka atau ketuhar bagi makanan yang pejal dan berlemak seperti ayam, ubi kentang dan ikan.
- Mengoreng - memasak dalam minyak atau lemak yang dipanaskan.
- Tanpa Minyak - tanpa menggunakan minyak dan perlu sentiasa dibalik-balikkan supaya yidak hangus seperti menggoreng capati dan kacang.
- Tohor - minyak hanya cukup meliputi bawah kuali sahaja seperti mengoreng telur dadar dan sosej.
- Minyak Penuh - menggoreng dalam minyak panas yang menutupi seluruh makanan yang digoreng.
Kaedah Memasak dengan Haba Lembap
- Merebus - masak dalam air mendidih seperti bubur nasi dan telur rebus.
- Mengukus - makanan dimasak dalam wap air mendidih seperti apam dan pulut kuning.
- Mencelur - makanan dimasukkan ke dalam air dan dikeluarkan dalam masa yang singkat, contohnya kerabu taugeh dan mi.
- Merenih - memasak makanan dalam cecair menggunakan api perlahan dan mengambil masa yang lama untuk masak. contohnya kari ikan
- Merendidih - memasak makanan dalam cecair menggunakan api sederhana dan mengambil masa yang lama untuk masak. contohnya rendang ayam dan stew daging
No comments:
Post a Comment